Distillerie la Salamandre

  • Historia
  • Sammankomster
  • Destillera
  • Vinpannor
  • Turister
  • Diversifiera
  • Familjen

Berättelsen om destilleriet La Salamandre är framför allt historien om dess grundare, den om en passionerad man och en framåtsträvande entreprenör. Et d’un entrepreneur avant-gardiste.

Raymond Gatinel kan Destillering väl. Förr meddelade vinterns första frost att destillatören kommer i kringresande koppar, på sin vagn, släpad av en häst. I alla byar var det aktiviteten som förde människor samman och värmde dem.

Raymond missade inte någon av dessa sammankomster, spektaklet är hypnotiserande och ångorna som kommer från maskinen är berusande.
Sedan väntan, detta spännande men oändliga ögonblick.
När plötsligt den första juicen kommer  ut ur kopparspiralen , en hel ceremoni äger rum för att smaka på denna första eau de vie vars dofter får dig att glömma omgivningstemperaturen.
Lusten att destillera växte med åren.
Och det var så här, alldeles i början av 1960-talet, tog Raymond steget.

På den tiden levde familjen Gatinel, liksom många här, av jordbruk.
Hon odlade tobak och fostrade några kor.
Raymond köpte en liten destillator på rullande ram, och blev, parallellt med jobbet som bonde, en ”resande destillatör”.
Sålunda gick han under dessa långa vintermånader från gård till gård och förvandlade de jästa frukterna från småproducenterna och bönderna i det omgivande området till eau de vie.

Dessa ”vinpannor”, ägare av fruktträd, hade ”rätt att koka”, det vill säga en rätt att få sin årgång destillerad.
Denna resande pannaktivitet gjorde det möjligt för Raymond att tillfredsställa sin passion, men också att kompensera för bristen på arbete (och inkomst) på gården.

Men Raymond Gatinel kommer inte att sluta där.

Han kände att turistpotentialen i sin region föddes och trodde starkt på framtiden för sina lokala produkter, som han producerade med hela sin själ.
Så småningom lämnade han jordbruket för att göra sin passion till sitt jobb. 1970 destillerade han sin första sats frukt som proffs.
En skörd av plommon köpt från en lokal producent.

Efter att ha fallit i grytan när han var liten, slösade Jacques, Raymonds son, ingen tid på att inte följa med på äventyret.

I mitten av 1970-talet började de tillsammans diversifiera sina produkter.
Av de konjak de producerade utvecklade de en rad likörer och fruktkonjak.
Men alltid bebodd av denna önskan att arbeta med lokala frukter, enligt enkla och traditionella recept.

40 år senare är Raymond inte längre där, men Jacques är stolt över att fortfarande stå i spetsen för sitt lilla familjeföretag.

Med hjälp av sina två systrar, Brigitte och Marie-Thérèse, som också gick med i truppen, fortsätter han att levandegöra sin fars passion, som nu har blivit hans egen.

Och om du kommer till La Salamandre kan du kanske höra sången om jäsande frukter, eller det fortfarande mullrande när det spottar ut sina ångor.
Du kanske välkomnas av fru Gatinel, den äldsta medlemmen i familjen, som alltid tittar i ögonvrån; hon kommer att berätta historien om La Salamandre samtidigt som hon får dig att smaka på produkterna.

Best sellers från Distillerie La Salamandre

Mer information om Distillerie

Mer information (på franska)

Varukorg